Η Περιοχή

Ναυπακτία, μία από τις πιο όμορφες αποδράσεις για κάποιον που θέλει να συνδυάσει θάλασσα, βουνό, καλό φαγητό, νυχτερινή ζωή και αρκετή ιστορία.
Η καστρόπολη της Ναυπάκτου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8km από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και 216km από την Αθήνα. Σε γοητεύει με την αρχοντιά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Με το κάστρο της να δεσπόζει, προσφέρει μοναδική θέα στην γύρω περιοχή, που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει. Οι παραλίες είναι οργανωμένες και πεντακάθαρες. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτείτε, η Ναύπακτος σας περιμένει το ίδιο όμορφη. Ο επισκέπτης με ορμητήριο την Ναύπακτο μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επισκεφτεί ιστορικά σημεία όπως είναι οι Δελφοί, η Ολυμπία, το Μεσολόγγι.
Η Ναύπακτος συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις των Ηρακλειδών (Δωριέων). Στον τόπο που συναντιούνται οι δύο θάλασσες, οι Δωριείς οργάνωσαν το ναυπηγείο, δίνοντας το όνομα της, Ναύπακτος (Ναύς – πήγνυμι). Ένα μεγάλο κομμάτι της παλιάς πόλης περικλείεται σε δύο βραχίονες που ξεκινούν από την κορυφή του λόφου και φθάνουν μέχρι την θάλασσα, όπου σχηματίζουν το ξακουστό ενετικό λιμάνι σε σχήμα πετάλου με τους δύο πύργους στο άνοιγμά του. Τέσσερα εγκάρσια τείχη σχηματίζουν από την κορυφή έως τη θάλασσα πέντε διαζώματα. Το κάστρο είναι επισκέψιμο στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι συναντάμε τον Πύργο Μπότσαρη. Ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Κοντινές εξορμήσεις
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ολοκληρώθηκε το 2004 και συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.280 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.880 μέτρα. Στην άκρη του πάρκινγκ, ακριβώς δίπλα στο Σταθμό Διοδίων βρίσκεται το κτίριο διοίκησης της Γέφυρας, το οποίο στεγάζει το Εκθεσιακό της Κέντρο, όπου γίνεται περιγραφή με φωτογραφίες και video για τον τρόπο κατασκευής της. Η κατασκευή της (http://www.gefyra.gr/?page_id=205) αποτέλεσε ένα τεχνολογικό επίτευγμα.

Το Κάστρο του Αντιρρίου, λόγω της στρατηγικής του θέσης, διαδραμάτισε τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εποχή σημαντικό ρόλο. Ακολούθησε τη μοίρα της Ναυπάκτου, όταν παραδόθηκε το 1499 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του ενετοτουρκικού πολέμου από τους Ενετούς στους Οθωμανούς. Τότε ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Β’ βλέποντας τη στρατηγική σημασία του “στενού” ασφάλισε την είσοδο με την ανέγερση δύο φρουρίων στα δυο ακρωτήρια (Ρίο του Μοριά και Ρίο της Ρούμελης), πάνω σε αρχαία θεμέλια.

Μόλις 18km (περίπου 30min) από την Ναύπακτο συναντάμε τη Μονή Αγ. Αυγουστίνου & Σεραφείμ Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδας Είναι το μοναδικό μοναστήρι παγκοσμίως που είναι αφιερωμένο στον θαυματουργό μεγάλο Ρώσο Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Είναι ξακουστό για το μεγαλύτερο καμπαναριό παγκοσμίως με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2634044381

Μόλις 40km από την Ναύπακτο ο επισκέπτης αφήνεται στην ιδιαιτερότητα της Ορεινής Ναυπακτίας, των Κραββάρων όπως είναι αλλιώς γνωστά. Χωριά βυθισμένα στα έλατα. Ιστορικά σηματοδοτημένα μονοπάτια μέσα σε δάση, πλούσια πανίδα, ορεινά καταφύγια, ποτάμια, καταρράκτες και λίμνες, τσίπουρο, κάστανα, πανηγύρια, τι άλλο να ζητήσει κάποιος; Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις εναλλακτικές δραστηριότητες (rafting, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, ορειβασία ).

Ανεβαίνοντας για την Ορεινή Ναυπακτία, συναντάμε το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι της Βαρνάκοβας. Η Μονή Βαρνάκοβας είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά κέντρα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βερνικοβίτη. Απέχει 30km (περίπου 45min) από την Ναύπακτο. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2634051030

Το μοναστήρι Παναγία Αμπελακιώτισσα χρονολογείται από το 1456μ.Χ. Ιστορικό μοναστήρι φυτεμένο σε ένα μαγικό τοπίο των Κραβάρων. Φυλάσσει ανεκτίμητα κειμήλια, όπως την εικόνα της Παναγιάς, τον επιτάφιο της Μαριώρας (1735μ.Χ.), το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο (1874μ.Χ.), αργυρή λειψανοθήκη (1470μ.Χ.). Απέχει 60km (περίπου 1,5 ώρα) από την Ναύπακτο. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2634041208

Περίπου 30km βόρεια της Άνω Χώρας συναντάμε την τεχνητή λίμνη του Εύηνου (Ευηνολίμνη). Ένα μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει τα ήρεμα νερά της λίμνης από την μία πλευρά του δρόμου και τα καταπράσινα ελατοδάση από την άλλη. Γύρω γύρω από την λίμνη πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια (Αράχωβα, Κλεπά, Περδικόβρυση, κ.α.) σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε. Στο χωριό Άγιος Δημήτριος μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό φράγμα από το οποίο υδρεύεται η περιοχή της Αττικής.